top of page

הרב פרופ' אברהם שטינברג

הרב פרופ' אברהם שטינברג.jpg

שטינברג נולד במחנה עקורים בעיר הוף שבגרמניה, בשנת 1947. כשהיה בן כשנתיים עלו הוריו לישראל, וקבעו את מקום מגוריהם בקרית-ים שליד חיפה. האב, הרב משה הלוי שטינברג זצ"ל, כיהן כרב היישוב (ולימים – העיר), והקדיש שעות רבות מידי יום ללימודי התורה של בנו היחיד. בבחרותו למד שטינברג בישיבת מרכז הרב בירושלים.

שטינברג למד לימודי רפואה באוניברסיטה העברית, השתלם ברפואת ילדים במרכז הרפואי שערי צדק בירושלים, ובנוירולוגיה של הילד בבתי החולים אלברט איינשטיין ומונטיפיורי בניו-יורק. הוא עסק ברפואה בבית-החולים "ביקור חולים" ובמרכז הרפואי "שערי צדק" בירושלים כנוירולוג ילדים בכיר. תקופה מסויימת שימש כמנהל היחידה לנוירולוגיה של הילד במרכז הרפואי שערי צדק. כמו כן עבד כנוירולוג ילדים בקופות החולים השונות בירושלים.

שטינברג שירת כרופא בחיל האוויר (סיים בדרגת רב-סרן).

ברבות השנים העמיק שטינברג את ידיעותיו בתחום האתיקה הרפואית, והוא שימש כמייסד וכמנהל המרכז לאתיקה רפואית בבית-הספר לרפואה בירושלים, וכיום משמש כמנהל היחידה לאתיקה רפואית, וכיו"ר ועדת הלסינקי במרכז הרפואי שערי צדק בירושלים.

עוד בהיותו סטודנט לרפואה צעיר נתמנה שטינברג למנהלו של המכון ע"ש פ. שלזינגר לחקר הרפואה על פי התורה, שליד המרכז הרפואי "שערי צדק". במקביל ייסד והחל להוציא לאור את הרבעון "אסיא" לרפואה והלכה, והתמיד בניהול המכון ובפרסום כתב העת במשך 12 שנה.

מאז שנת 1969 מפרסם שטינברג ספרים ומאמרים רבים בתחומי האתיקה הרפואית, ההלכה והרפואה, ההיסטוריה הרפואית, ונוירולוגיה של הילד. הוא פרסם 46 ספרים ודוחו"ת ציבוריים ב-73 כרכים, ו-310 מאמרים בכתבי עת מקצועיים ופרקים בספרים. גולת הכותרת של פועלו במישור הרפואה ההלכתית היא "האנציקלופדיה ההלכתית-רפואית". המהדורה הראשונה ב-6 כרכים יצאה לאור בין השנים 1988 – 1998, והמהדורה השניה ב-7 כרכים יצאה לאור בשנת 2006. מפעל מונומנטאלי זה, פרי עמלו העצמאי של שטינברג, מקיף את כל הנושאים בתחום הרפואה לפי סדר הא"ב, תוך שהוא דן בהיבטים הרפואיים, ההיסטוריים, האתיים, ההלכתיים והמשפטיים שלהם. האנציקלופדיה ההלכתית-רפואית, שנתקבלה אצל כל החוגים, ונדפסה בהסכמתם של גדולי הפוסקים והרבנים, כתובה בסגנון עברי-ישראלי מודרני, תמציתי ובהיר. אנציקלופדיה זו תורגמה לאנגלית על ידי פרופ' פרד רוזנר ויצאה לאור ב-3 כרכים בשנת 2003.

מפעל מונומנטלי שני הוא "הרפואה כהלכה" שיצא לאור ב-6 כרכים בשנת 2017. סדרת ספרים זו מהווה מעין שולחן ערוך לרופאים, לחולים, לקובעי מדיניות בריאות, לרבנים ולדיינים בכל נושאי הרפואה וההלכה מלפני יצירת האדם ועד לאחר מותו.

 

שטינברג מוזמן פעמים הרבה לתת הרצאות בכנסים לאומיים ובין-לאומיים רבים. הוא הרצה 279 הרצאות בכנסים, והוא מרבה להרצות בפני קהלים שונים בכל רחבי העולם: ב-37 ערים בישראל, ב-42 ערים בארה"ב, וב-48 ערים ב- 24 מדינות שונות בעולם.

 

שטינברג משמש כיועץ בענייני רפואה לגדולי הרבנים בדורנו. שטינברג היה בן בית בביתם של הרב שלמה זלמן אויערבאך זצ"ל והרב אליעזר יהודה וולדינברג זצ"ל, ופרסם רבים מהכרעותיהם ההלכתיות בענייני רפואה. כמו כן התקבל בברכה בבתיהם של הרב יוסף שלום אלישיב זצ"ל, הרב אברהם שפירא זצ"ל, הרב שמואל ווזנר זצ"ל, והרב עובדיה יוסף זצ"ל.

שטינברג קיבל את פרס ישראל בתחום ספרות תורנית ליוצרים - תשנ"ט – 1999.

בשנת 2008 הוא קיבל תואר ד"ר לשם כבוד מאוניברסיטת בר אילן.

בשנת 2020 קיבל את תואר יקיר ירושלים.

 

שטינברג משמש כמומחה בבתי המשפט בענייני נוירולוגיה של הילד ואתיקה רפואית, והוא הגיש למעלה מ-4500 חוות דעת משפטיות לבתי המשפט בישראל.

מאז שנת 2008 מכהן שטינברג כמנהל מוסדות "יד הרב הרצוג" בירושלים והאנציקלופדיה התלמודית – מפעל ספרותי רב-שנים העוסק בתמצות החלק ההלכתי של התורה שבעל-פה בצורה אלפביתית. מאז שנת 2013 משמש שטינברג כעורך ראשי של המיקרופדיה התלמודית.

שטינברג שימש ומשמש כיושב-ראש וכחבר בוועדות ממשלתיות וציבוריות שונות. בין השאר הוא היה יו"ר הוועדה הציבורית שגיבשה את חוק "החולה הנוטה למות" על שלל היבטיו המורכבים. כמו כן שטינברג היה פעיל בגיבוש חוקים בתחומי הרפואה, ובכללם חוק זכויות החולה, חוק החולה הנוטה למות, חוק המוות המוחי-נשימתי, חוק השתלת אברים, חוק שיבוט אדם ועוד. הוא שימש כיו"ר משותף של המועצה הלאומית לביו-אתיקה.

תפקידיו כיום הם: מנהל האנציקלופדיה התלמודית; מנהל היחידה לאתיקה רפואית במרכז הרפואי שערי צדק, ירושלים; יו"ר ועדת הלסינקי למחקרים בבני אדם בבית חולים שערי צדק; יו"ר הועדה הארצית מטעם חוק החולה הנוטה למות התשס"ו-2005; יו"ר הועדה הבין-משרדית – הרבנות הראשית לישראל ומשרד הבריאות – להסמכה ולפיקוח על המוהלים בישראל; יו"ר הוועדה האתית של ארגון "מתנת חיים" לתרומות כליה אלטרואיסטיות מן החי; חבר הועדה הארצית לקביעת מוות מוחי-נשימתי; חבר הועדה לדיאלוג בין-דתי מטעם הרבנות הראשית לישראל; חבר באקדמיה למען החיים בוותיקן בחסות האפיפיור, ועוד.

שטינברג נשוי ללין, ולהם 3 ילדים, 13 נכדים, ו-2 נינים.

פרופ שטינברג בשערי צדק.jpg
שטינברג פרס ישראל.jpg
bottom of page